Żywność ekologiczna
Obecnie coraz więcej mówi się o żywności ekologicznej. Najczęściej padają pytania: Co to jest żywność ekologiczna? Jak odnaleźć żywność ekologiczną i po czym ją poznać? Czym różni się żywność ekologiczna od żywności konwencjonalnej, a więc żywności produkowanej na skalę masową?
Żywność ekologiczna to taka, która pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, a więc takiego, które wyklucza używanie chemii rolnej, czyli syntetycznych środków ochrony roślin oraz syntetycznych nawozów. W gospodarstwach ekologicznych dozwolone jest stosowanie wszystkich nawozów, które mają pochodzenie naturalne, a więc oborniki, komposty, ściółki, czyli materiały organiczne, które dzięki obecności mikroflory i mikrofauny glebowej rozkładają się, sprawdzając do ziemi wszystkie niezbędne makro i mikroelementy zapewniając optymalny i zrównoważony wzrost roślin.
W rolnictwie intensywnym – konwencjonalnym w odróżnieniu od rolnictwa ekologicznego, do ochrony plonów stosuje się syntetyczne środki zwane PESTYCYDAMI. Są insektycydy przeciwko owadom, fungicydy przeciwko grzybom, herbicydy przeciwko chwastom oraz wiele innych środków chemicznych. W masowej produkcji żywności opryski stosuje się wyjątkowo często, gdyż dla producentów liczy się przede wszystkim wielkość plonów. Dlatego w przypadku upraw konwencjonalnych opryski stosuje się raz na 7-10 dni, co w sezonie daje aż około 30 oprysków. Są to środki syntetyczne, chemiczne, które mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka. Oczywiście wszystkie te środki są dozwolone i zatwierdzone do sprzedaży, jednak problem polega na dawce, czasie i częstotliwości ich stosowania.
Przeciętny konsument nie zdaje sobie sprawy, że stosowane nawozy i środki ochrony roślin, to około 3.500 związków chemicznych o różnych substancjach czynnych. Wiele z tych związków – w tym toksyczne metale ciężkie takich jak ołów, kadm, rtęć, arsen oraz wiele innych zanieczyszczeń raz wprowadzonych do gleby przebywa w niej długo – nawet kilkaset lat i są przyswajane przez rośliny jadalne. Metale ciężkie chętnie gromadzą się w liściach roślin, w ich korzeniach i owocach a następnie skonsumowane dostają się do ludzkiego organizmu.
Dodatkowo w żywności, którą na co dzień spożywamy znajdują się konserwanty, barwniki, środki zapobiegające rozwojom pleśni czy grzybów już w żywności przetworzonej. W ten sposób wprowadzamy do naszego organizmu bogaty koktajl chemiczny, który z czasem zadziała w bardzo nieoczekiwanym kierunku. Po wielu latach spożywania takiej żywności następuje efekt kumulacji i nagle okazuje się, że chorujemy na nowotwory trzustki, wątroby, żołądka, jelita grubego, cukrzycę, nadciśnienie oraz inne choroby cywilizacyjne.
Gdzie szukać i jak odróżnić żywność ekologiczną od żywności konwencjonalnej?
Żywność ekologiczną możemy znaleźć przede wszystkim w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością ale również w sklepach internetowych. Podstawowym wyróżnikiem takich produktów jest unijny znak na opakowaniu w postaci listka złożonego z 12 białych gwiazdek na zielonym tle. Najczęściej pod znaczkiem znajduje się numer literowo-cyfrowy, który jest oznaczeniem jednostki certyfikującej, która przebadała i zatwierdziła taki produkt do obrotu.
Istnieje wiele badań oraz dowodów na to, że żywność ekologiczna jest zasobniejsza w związki biologicznie czynne, czyli te związki, które pomagają an zwalczać wolne rodniki, które leżą u podstaw etiologii wszystkich chorób cywilizacyjnych. Żeby zabezpieczyć się przed wolnymi rodnikami musimy ograniczyć do minimum spożywanie produktów przetworzonych, warzyw i owoców konwencjonalnych (z masowej produkcji), oraz dostarczać do organizmu przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze czyli związki naturalne o charakterze antyoksydacyjnym, a więc ogólnie mówiąc wszystkie witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach ekologicznych.
Po więcej informacji i filmów na temat żywności ekologicznej zachęcamy Państwa do odwiedzenia bloga na stronie:
Eko dla Zdrowia